6 september 2013

Harvesting I - zucchini

De leuke kant van dat de zomer op haar einde loopt – want ondanks het prachtige weer nu, vallen de eerste symptomen van de herfst niet te ontkennen – is de oogsttijd!
Op de mesthoop in de wei plantte ik dit voorjaar als experiment wat piepkleine courgette- en pompoenplantjes. Dat die konden uitgroeien tot reusachtige planten wist ik en daar hadden ze lekker de ruimte.
De pompoenen kwamen wat traag op gang, maar daar hangt van alles aan, nog lekker te rijpen in de zon.
De courgette was sneller en gaf ons al een paar keer een enorm exemplaar.  De grootste courgette die ik oogstte woog maar liefst 3,5 kg! Hij verdween grotendeels in een heerlijke soep, die ik maakte door verschillende recepten te combineren tot een eigen brouwsel. Het proberen waard – ook met een kleiner exemplaar uit de supermarkt J 
Illustratie uit het boek: 'La Cucina Verde' van Larissa Bertonnasco; een heerlijk kookboek met geweldige illustraties!


Je hebt nodig:
500 gr courgette
Kleine ui
30 g boter
Knoflook
Theelepeltje sambal
50 cc slagroom
2 dl groentebouillon
Verse gesneden peterselie
Olijfolie
Stukje Parmezaanse kaas
Zout naar smaak
 Snijd courgette en ui in kleine stukjes en braad in de boter tot ze zacht en glazig zijn. Voeg knoflook en sambal toe en laat een paar minuten sudderen. Voeg de slagroom toe en pureer met een staafmixer tot een romige massa. Roer de bouillon erdoor en kook alles in tot een romige soep. Voeg zout naar smaak toe. Schep de soep in borden of koppen en strooi de peterselie erover, besprenkel met wat druppels olijfolie en rasp de kaas met een dunschiller erover. Mmmmmm!
End of summer also has a nice part to it: harvesting!
In the spring I planted some tiny zucchini- and pumpkin plants on the dunghill in the pony-field as an experiment . I knew that they needed lots of space to grow.
The pumpkins had a slow start, but by now it’s full of fruits, waiting to get mellow and yellow.
The zucchini was much quicker and gave as a number of huge pieces. The largest one I harvested was 3,5 kg! Most of it disappeared in a very tasteful soup, which I made by combining a few recipes I found to create my own brewage. Worth a try – also with a smaller zucchini from the supermarket J
You’ll need:
500gr zucchini
Small onion
30 gr butter
Garlic
Teaspoon of sambal
50 cc cream
2 dl vegetable broth
Freshly cut parsley
Olive oil
Piece of Parmesan cheese
Salt
 Cut the zucchini and onion into small pieces. Fry in butter until soft. Add garlic and sambal and let it simmer some more. Add the cream and mix with a handmixer until a you have creamy substance. Add the broth, stir and cook slow for a short while. Add salt to your taste. Fill plates or cups and scatter the parsely, a few drops of olive oil and some grated cheese on top. Mmmmm! 

1 opmerking: