Vroeger al plukte mijn moeder aan het einde van de zomer
grote, dikke rozenbottels van de struiken. De struiken stonden niet in de tuin
maar meestal op gemeente grond. Tijdens een
van de pluktochten kwam een politieagent haar verbieden te plukken en schreef
een boete uit! Groot was de verontwaardiging dat ze de emmer met toch al
geplukte bottels niet eens mocht houden….In de laatste week van onze vakantie
in Zeeland zag ik ook de struiken vol hangen. Maar ik ben een beetje een
lafaard en nog steeds met dat verhaal van de agent in m’n achterhoofd, stuurde
ik zoonlief en neefje op rooftocht voor een bakje bottels… ze werden gelukkig
niet gesnapt…
My mother used to pick rosehips when I was a child. The rosebushes didn’t grow in the garden, but stood on community property. One day a cop came and fined her for taking these rosehips. I remember my mom being very indignant for not allowed to keep the already picked rosehips!
This summer I saw plenty of rosebushes full of shiny, red hips. Me being a coward (and still remembering the story about the cop coming..), I send my son and nephew to fetch me a bucket full. Nobody cared, luckily…
Wat we ervan maakten? Heerlijke cakejes en een potje gelei!
Voor de Rozenbottel cakejes heb je nodig: 200 gr cakemix (of
je eigen cakerecept), 250 gram rozenbottels, 80 gr rozijnen, 80 gr gemalen
amandelen, 2 eieren en boter, cakevormpjes.
Halveer de rozenbottels en peuter de zaadjes met een
theelepeltje eruit – dit is helaas monnikenwerk… was ze en snijdt in kleine
stukjes. Maak het cakebeslag volgens de
aanwijzingen op de verpakking. Meng de rozenbottels, rozijnen en amandelen door
het beslag. Vul de vormpjes en zet in een voorverwarmde oven op ca 175 C
gedurende 15 min. Rozenbottels proeven heerlijk fris, echt een verrassende
smaak.
What we made with them? Lovely cakes and some jelly.
For the rosehip-cakes: 200 gr readymade cake mix (or your own recipe), 250 gr rosehips, 80 gr sultana’s, 80 gr cut almonds, 2 eegs and butter, cake molds.
Cut the hips in half and remove all the seeds… what we call monkish work! Wash and cut them in little pieces. Make the cakemix according to the instructions. Mix in the hips, sultana’s and almonds. Put it in the molds and bake in a preheated oven (175 C) for about 15 min. The taste of rosehips is surprisingly fresh.
Rozenbottel gelei
De helft van de bottels bleef over, maar we hadden geen zin
meer in pitjes peuteren… De rest (steeltje en kroon verwijderd) opgezet met een
liter water en een klein appeltje, een half uurtje laten inkoken, geleisuiker
erbij (hoeveelheid volgens verpakking), nog tien minuten laten sudderen en door
een zeef gehaald. Precies 1 potje gelei! Lekker door wat dikke griekse yoghurt
en de risico’s van de rooftocht meer dan waard..!
Jelly
Half of the
hips were left, but we got tired of removing the seeds… so we put them in a pot
(leaves and stem removed), added a liter water and a small apple and let it
simmer for half an hour. Add some jelly sugar, according to the instructions on
the package, cook for another 10 minutes or so and use a boulter to remove all
the seeds. Easy! And very tasty with some Greek yogurt. Yummie, worth every
risk we took…
Dat ziet er lekker uit, heb je daar nog speciale rozenbottels voor nodig of maakt het niet uit?
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij zijn dit bottels van de egelantier. T advies is om ze niet te dicht bij een weg te plukken vanwege uitlaatgassen ed. Succes als je het gaat uitproberen!
VerwijderenWist niet dat dat kon met die rozenbottels die je in de gemeentetuinen ooit ziet,ha,ha...
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tips, ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenGeweldige kleuren!!
BeantwoordenVerwijderen