11 september 2013

Harvesting II - rosehips

Vroeger al plukte mijn moeder aan het einde van de zomer grote, dikke rozenbottels van de struiken. De struiken stonden niet in de tuin maar meestal op gemeente grond.  Tijdens een van de pluktochten kwam een politieagent haar verbieden te plukken en schreef een boete uit! Groot was de verontwaardiging dat ze de emmer met toch al geplukte bottels niet eens mocht houden….In de laatste week van onze vakantie in Zeeland zag ik ook de struiken vol hangen. Maar ik ben een beetje een lafaard en nog steeds met dat verhaal van de agent in m’n achterhoofd, stuurde ik zoonlief en neefje op rooftocht voor een bakje bottels… ze werden gelukkig niet gesnapt…
My mother used to pick rosehips when I was a child. The rosebushes didn’t grow in the garden, but stood on community property. One day a cop came and fined her for taking these rosehips. I remember my mom being very indignant for not allowed to keep the already picked rosehips!
This summer I saw plenty of rosebushes full of shiny, red hips. Me being a coward (and still remembering the story about the cop coming..), I send my son and nephew to fetch me a bucket full. Nobody cared, luckily…

Wat we ervan maakten? Heerlijke cakejes en een potje gelei!
Voor de Rozenbottel cakejes heb je nodig: 200 gr cakemix (of je eigen cakerecept), 250 gram rozenbottels, 80 gr rozijnen, 80 gr gemalen amandelen, 2 eieren en boter, cakevormpjes.
Halveer de rozenbottels en peuter de zaadjes met een theelepeltje eruit – dit is helaas monnikenwerk… was ze en snijdt in kleine stukjes.  Maak het cakebeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de rozenbottels, rozijnen en amandelen door het beslag. Vul de vormpjes en zet in een voorverwarmde oven op ca 175 C gedurende 15 min. Rozenbottels proeven heerlijk fris, echt een verrassende smaak.
What we made with them? Lovely cakes and some jelly.
For the rosehip-cakes: 200 gr readymade cake mix (or your own recipe), 250 gr rosehips, 80 gr sultana’s, 80 gr cut almonds, 2 eegs and butter, cake molds.
Cut the hips in half and remove all the seeds… what we call monkish work! Wash and cut them in little pieces. Make the cakemix according to the instructions. Mix in the hips, sultana’s and almonds. Put it in the molds and bake in a preheated oven (175 C) for about 15 min. The taste of rosehips is surprisingly fresh.

Rozenbottel gelei
De helft van de bottels bleef over, maar we hadden geen zin meer in pitjes peuteren… De rest (steeltje en kroon verwijderd) opgezet met een liter water en een klein appeltje, een half uurtje laten inkoken, geleisuiker erbij (hoeveelheid volgens verpakking), nog tien minuten laten sudderen en door een zeef gehaald. Precies 1 potje gelei! Lekker door wat dikke griekse yoghurt en de risico’s van de rooftocht meer dan waard..!
Jelly

Half of the hips were left, but we got tired of removing the seeds… so we put them in a pot (leaves and stem removed), added a liter water and a small apple and let it simmer for half an hour. Add some jelly sugar, according to the instructions on the package, cook for another 10 minutes or so and use a boulter to remove all the seeds. Easy! And very tasty with some Greek yogurt. Yummie, worth every risk we took…

5 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit, heb je daar nog speciale rozenbottels voor nodig of maakt het niet uit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij zijn dit bottels van de egelantier. T advies is om ze niet te dicht bij een weg te plukken vanwege uitlaatgassen ed. Succes als je het gaat uitproberen!

      Verwijderen
  2. Wist niet dat dat kon met die rozenbottels die je in de gemeentetuinen ooit ziet,ha,ha...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de tips, ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen